Wat is een bench voor honden en hoe gebruik ik hem het beste?

Fijn, een hond in huis! Een vrolijke viervoeter en een echte vriend. Maar net zoals jij je eigen huis hebt en je daar helemaal thuis voelt, vind een hond van nature een eigen plekje ook fijn. En daarom hebben veel hondenbazen een bench voor de hond aangeschaft. Een goede keuze. Lees hier waarom en hoe je van de honden bench een fijne plek voor de hond maakt.

bench voor honden

Wat is een honden bench?

Een bench voor honden is een kooi waar de hond zijn eigen plek van kan maken.

De bench moet niet te groot en ook niet te klein voor de hond zijn. De beste maat is als de hond kan staan in de bench en gestrekt kan liggen. Niet groter en niet kleiner dan dat. Mocht je een bench hebben die toch iets groter is dan kan je deze verkleinen door er iets in te zetten waardoor de kooi kleiner wordt zoals een krat of doos.

Leg er een lekkere deken in én een deken overheen. Zo wordt de bench voor honden donker en voelt het voor de hond nog meer als een echt nest aan. Dit werkt voor veel honden, maar er zijn ook honden die het fijner vinden om zonder ‘dak’ te slapen. Dan is een deken over de bench niet nodig.

Sommige mensen vinden een bench zielig, maar dat is het totaal niet, de hond vindt het juist erg fijn.

Waarom een honden bench hebben?

Een hondenbench is erg handig om te hebben. Mits je er goed mee omgaat natuurlijk.

Het is belangrijk dat je de bench als de plek van de hond ziet. Ga er dus niet in en laat hem alleen als hij in zijn bench zit. Wil je toch dat hij eruit komt, zorg dan dat hij eruit komt op commando. Mocht je kinderen hebben dan is het ook goed om de kinderen te leren dat de bench een terrein is waar ze niet in mogen komen.

Natuurlijk moet de bench ook wel eens verschoond worden. Zorg dan dat de hond niet in de buurt is en niet ziet dat jij aan zijn plek komt. Doe dit dus bijvoorbeeld als iemand de hond uitlaat.

De bench voor honden kan op slot en dit is handig als je de hond even moet opsluiten of voor ‘s nachts zodat hij niet door het huis rond gaat lopen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je de hond uren in de bench opsluit.

Mocht je ergens op vakantie dan is het verstandig om de bench mee te nemen. De hond zal dan minder moeite hebben met het slapen op een andere plek. De bench voelt erg vertrouwt voor de hond. Veel benches zijn zo gemaakt dat deze makkelijk opgeklapt en meegenomen kunnen worden.

Hoe begin ik met een bench?

Koop een bench voor honden in de dierenwinkel of online. Zoals ik al eerder zei is het belangrijk dat deze niet te groot is en ook niet te klein, de hond moet erin kunnen staan en uitgestrekt liggen, meer niet.

Zet hem ergens in de kamer op een fijne en veilige plek. Dus niet in een looproute of ergens waar het tocht. Je kan er ook voor kiezen om hem in de hal te zetten maar over het algemeen vinden honden het fijner als ze je in de gaten kunnen houden en weten waar je bent.

Maak van de bench een leuke plek voor de hond. Leg een kleed in de bench, in het begin kan het handig zijn als het een oud kleed is en zijn geur hier al aanzit zodat het nog vertrouwder voelt. Maar het kan ook best een nieuwe zijn.

Daarnaast leg je ook lekkere of leuke dingen in de bench voor de hond. Geef hem bijvoorbeeld een paar snoepjes in de bench, een lekker bot of een speeltje. Maak van de bench een leuke plek! Na een tijdje zal hij vanzelf de bench in gaan om lekker te slapen. Dat willen we graag zien.

Zodra hij de bench een fijne plek vindt kan je gaan beginnen met het opsluiten. Het is fijn als je deze mogelijk hebt maar wel nodig om even te trainen. Als je het niet traint, hem een keer opsluit en weggaat kan hij gaan janken of andere dingen doen die je niet wilt hebben. Hij leert dan dat opsluiten betekent dat je weggaat en dit kan hem angstig maken.

Hoe train je het opsluiten?

Heel simpel. De eerste keer sluit je hem op voor 10 minuten, gaat dat goed dan doe je dit langer. Gaat dit weer goed dan doe je het weer langer. Eigenlijk best makkelijk dus. Het is alleen een kwestie van opbouwen zodat de hond merkt dat er niks ergs gebeurt als hij opgesloten wordt. Zorg dat je de eerste keren echt zelf in de buurt blijft. Ga niet meteen de eerste keer als je hem op sluit weg, anders kan hij angstig worden.

Tot slot

Een honden bench is een handig hulpmiddel om een fijne plek voor je hond te creëren en daarnaast erg handig als je je hond even moet opsluiten. Zeker als hij een puppy is zal dat af en toe nodig zijn.

Maak van de bench een leuke en veilige plek. Plaag hem niet als hij in zijn bench zit en laat hem met rust. Geef hem wat speeltjes of iets lekkers.

Gebruik de bench nooit als strafplek voor de hond. Hierdoor zal de bench niet meer fijn voor de hond voelen.

Ik raad je zeker aan om een bench voor je hond te kopen. Veel succes!

Foto’s credit:
– www.flickr.com/photos/maplegirlie/4686958245
– www.flickr.com/photos/_tar0_/5951836833

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *