Chihuahua informatie, alles over de chihuahua!

Een chihuahua is een leuke en loyale hond! Klein, schattig en makkelijke mee te nemen. Maar onthoud wel dat een chihuahua ook een echte hond is en een goede en consequente opvoeding nodig heeft.

Er zijn genoeg mensen die het als een leuke accessoire zien en die niet serieus met de chihuahua omgaan. Hierdoor kan ook een chihuahua erg vervelend worden en probleemgedrag vertonen. Welke chihuahua informatie is allemaal essentieel? En wat weet je nog niet? Lees hier alles over chihuahua’s!

Chihuahua informatie

Algemene chihuahua informatie

De chihuahua komt uit Mexico en is vernoemd naar de provincie Chihuahua. In 1850 is het ras ontdekt. Pas in de 19e eeuw kwam dit ras ook mee naar Europa.

De chihuahua weegt tussen de 1 en 3 kilo, en is tussen de 15 en 22 cm groot. Ze hebben lange of korte haren. De kortharige heeft zachte, glanzende korte haren. De langharige heeft stijl of golvende lange, fijne en zachte haren. De langharige hoeft af en toe geborsteld te worden. Zodat de klitten eruit geborsteld zijn. De kort harige heeft nauwelijks of geen vachtverzorging nodig. Af en toe lekker wassen is genoeg.

Een chihuahua wordt best oud. In vergelijking tot een labrador wordt een chihuahua geen 10 maar meestal tussen de 14 – 18 jaar oud. Sommige chihuahua’s worden zelfs 20 jaar!

Chihuahua’s zijn klein, loyaal naar hun baas maar ook dapper. Erg dapper zelfs. Voor hun gevoel zijn ze net zo groot als een herdershond en daardoor kunnen ze soms fel zijn tegen andere honden en vreemden. Om dit te voorkomen is socialiseren erg belangrijk, hierover lees je hieronder meer. Daarnaast zijn chihuahua’s ook goed waaks en zijn ze niet graag alleen, zoals elke hond.

 informatie over Chihuahuas

Chihuahua kopen, waar en hoe?

Als je een echte ras chihuahua wilt kopen met stamboom zou ik dit doen bij goede fokkers in Nederland. Op deze website is daar een handig lijstje van.

Belangrijke chihuahua informatie: Bij chihuahua’s is het niet verstandig om ze vroeg weg te halen bij hun ouders. Zeker omdat ze zo klein zijn en van de stress misschien even niet eten als ze verhuizen. Het word aangeraden om ze pas bij tien weken mee te nemen.

De puppy moet daarnaast zelfstandig kunnen eten, oren moeten schoon zijn, hij moet goed op zijn poten staan, niet aan het hoesten of niezen zijn en geen dikke buik hebben of te mager zijn.

Vraag bij fokkers ook even na of de ouders een erfelijke aandoening hebben.

Bij fokkers kost een chihuahua ongeveer 800 – 1000 euro.

Zonder stam kost een chihuahua ongeveer 500 – 700 euro.

Chihuahua kopen

Een chihuahua is zo duur omdat deze vaak met een keizersnee ter wereld komen en hier zitten kosten aan verbonden. Daarnaast zit er in een nestje maar 3 a 4 puppy’s.

Let op. Op het internet worden ook tea cup chihuahua’s aangeboden. Die zouden zogenaamd zo klein blijven als een thee kopje. Dit bestaat niet, en mocht dit toch bestaan dan zijn deze chihuahua’s niet gezond! Ze zullen snel ziektes krijgen en vroeg overlijden.

Eten voor een chihuahua kost ongeveer 10 euro per maand.

Chihuahua als speeltje

Helaas wordt de chihuahua vaak als speeltje of als accessoire gezien. Zeker in Amerika is dit erg te merken. Veel mensen nemen een chihuahua in huis als leuk speeltje maar zodra de puppy groot is of ze merken dat hij dezelfde opvoeding nodig heeft als een normale hond doen ze hem weg. Met als gevolg dat 1/3 van het asiel gevuld is met chihuahua’s. Zielig!

Chihuahua spelen

Chihuahua’s zijn zeker geen speeltjes en hoeven dus geen schattige kleertjes aan. Alleen als het vriest wordt het voor sommige te koud. Een jasje is dan wel nodig voor deze honden. Zeker bij een kortharige, deze hebben het over het algemeen sneller koud. Als je dit niet doet kunnen ze verkouden en ziek worden.

Veel chihuahua houden niet van zwemmen in koud water. Dit komt omdat ze een klein volume zijn en dus snel hun warmte verliezen. Lekker wassen in warm water vinden ze wel lekker.

Chihuahua’s kunnen last hebben van viezigheid onder de ogen, soms even schoonmaken met een lauw doekje is dan al genoeg.

Socialiseren en opvoeden

Socialiseren is erg belangrijk voor chihuahua’s. Het zijn best felle honden en kunnen eenkennig zijn. Naast veiligheid is het ook nodig zodat de chihuahua weet hoe hij zich moet gedragen bij anderen honden. Andere honden kunnen hem omver lopen en mocht de chihuahua gebeten worden door een grotere hond dan kan dit fataal zijn. Het is daarom ook belangrijk dat de hond goed luistert naar zijn baas. Maar dit is allemaal te voorkomen met een goede opvoeding.

Aangezien de chihuahua zo klein is, is een flat dus een geschikt huis. Bedenk wel dat chihuahua’s misschien klein zijn maar ze hebben toch een heleboel energie. Gewoon even naar buiten is dus niet genoeg. Ook chihuahua’s vinden een wandeling fijn!

Chihuahua opvoeden

Het zijn goede honden voor kinderen, het is alleen wel vaak zo dat de kinderen te wild met de chihuahua omgaan. Een chihuahua is klein en kwetsbaar. De kinderen zullen dus moeten begrijpen dat een chihuahua geen speeltje is en dat ze er rustig mee om moeten gaan.

Chihuahua’s zijn slimme en leergierige honden. En zoals alle andere honden heeft ook een chihuahua een consequente opvoeding nodig. Zo krijg je er een leuke vriend voor terug! Het is super leuk om kunstjes met je chihuahua te doen, dat hij naar je luistert en komt als je het vraagt. Dit alles vraagt geduld en energie, maar het is zeker de moeite waard.

Chihuahua informatie

Mocht je een chihuahua willen aanschaffen binnenkort dan adviseer ik je om een goede fokker op te zoeken en nog meer chihuahua informatie te lezen!

Als je er al eentje heb zou ik je ook zeker aanraden om met hem naar puppycursus te gaan en hem zelf thuis ook te trainen.

Ontdek alle Chihuahua geheimen

Mocht je meer chihuahua informatie willen hebben dan is dit boek ‘De wereld van de Chihuahua‘ ideaal voor jou. Je leert met dit boek echt alles over chihuahua’s. Van zindelijk maken tot hoe je hem mee in de auto neemt. Het is een e-book dus je hebt direct toegang. Neem een kijkje zou ik zeggen!

ONTDEK alle Chihuahua GEHEIMEN!

 

Wij zijn helemaal gek op chihuahua’s! We hebben zeker geen spijt en houden heel veel van onze chihuahua’s. We raden jou ook zeker aan om een chihuahua te kiezen als ras.

Mocht je er een nemen of al eentje in huis hebben, heel veel plezier met je chihuahua!

Heb je nog vragen of tips? Laat een reactie achter!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *