Hoeveel kost een hond?

Hoeveel kost een hond eigenlijk? Een hond in huis nemen is erg leuk. Maar mensen vergeten vaak dat het ook best wat kost. Als je er rekening mee houdt is er niks aan de hand, maar het is toch fijn om het van te voren te weten. Daarom vertel ik het je allemaal op deze pagina.

Hoeveel kost een hond?

Hoeveel kost een hond?

Een hond kost best wat. Dat weet je waarschijnlijk zelf ook. Maar hoeveel? Op deze pagina heb ik dat op een lijstje gezet. Echt precies is het natuurlijk nooit, want er zijn ontelbaar veel merken en soorten van alles.

Hoeveel je dus aan je hond uitgeeft beslis je ook zelf. Geef je de nieuwe speeltjes of niet, koop je het duurste voer of niet? Als iets het duurst is, wil nog niet zeggen dat deze kwalitatief de beste is. Daarnaast is de ene hond ook duurder dan de andere. De ene heeft speciaal voor nodig en de andere hond eet heel weinig.

Aanschaf

Hoeveel kost een hond begint al meteen bij het aanschaffen van een hond. Bij het aanschaffen van een hond kunnen de prijzen heel erg verschillen.

Met een rashond kan dit sterk verschillen per ras, maar rekenen op minimaal 800 tot 2000 euro. Sommige rassen zijn zo bijzonder, die gaan hier nog bovenuit.

Van een goede fokker ligt dit bedrag tussen de 300 a 800 euro. Het bedrag ligt hierbij aan de grote van de hond, de gezondheid en wat voor soort kruising het is.

Als je een hond uit het asiel haalt kost dit je ongeveer 70 tot 200 euro.

Voer

Voer verschilt per hond. Een kleine/gemiddelde hond eet ongeveer voor 35 euro per maand. Een grote hond eet ongeveer voor 65 euro per maand. Natuurlijk verschilt het ook nog wat voor merk en soort eten je je hond wilt geven.

Hoeveel kost een hond

Dierenarts

Een eerste bezoek aan de dierenarts kost je ongeveer 150 euro, voor het chippen, ontwormen en inenten.

Een castratie of sterilisatie kost tussen de 200 en 600 euro.

Denk bij dierenarts kosten aan 100 euro per jaar. Mocht de hond ziek worden of de jaarlijkse inentingen en ontworming. Als je hond ernstig ziek wordt of iets anders krijgt dan lopen deze kosten hoog op.

Daarom bestaat er een hondenverzekering. Deze is niet verplicht maar voor sommige bazen wel fijn als je niet van verassingen houdt. Zeker als je hond oud wordt zal deze vaker naar de dierenarts moeten voor een gezondheidscontrole.

Benodigdheden

Spullen zoals speeltjes, riemen, hondenmand, bench enz. Dit zijn voornamelijk eenmalige kosten maar toch kan het zijn dat deze na een lange tijd aan vernieuwing toe zijn. Bij de aanschaf zal dit je ongeveer 200 euro kosten. Na een aantal jaren nog 50 euro om bijvoorbeeld de riemen te vervangen als ze kapot zijn. Welke benodigdheden heb je allemaal nodig? Hier heb ik een blog over geschreven. Bekijk hem hier.

Verzorging

Om je hond te verzorgen heb je ook een aantal dingen nodig. Denk aan een borstel, kam of shampoo. Hoeveel je hier aan uitgeeft bepaal je zelf. Maar houdt rekening met ongeveer 20 euro per jaar. Als je een hond hebt die naar een trimsalon moet dan kost dit je ongeveer 40 a 60 euro per keer.

cute-yorkshire-wanna-eat-now-picjumbo-com

Belasting

Elk jaar betaal je ook belasting voor je hond. Dit hangt af van de woonplek en de gemeente. Dit kost ongeveer van 20 tot 100 euro per jaar.

Training

Een puppy cursus is sterk aan te raden bij een puppy. Ook dit kost geld. Hoeveel dit kost verschilt per cursus. Maar denk aan 50 a 100 euro voor 7 lessen. Mocht je een puppy cursus gaan doen raad ik je aan om dit in groepsverband te doen. Dan is het ook een goede gelegenheid om te socialiseren. Heb je niet genoeg tijd om dit te doen of je wilt niet aan een vaste tijd zitten, dan is een online hondentraining misschien iets voor jou.

Alles op een rijtje

Eenmalige kosten:

  • Aanschaf van de hond of puppy – van 100 euro tot 2000
  • Eerste keer naar de dierenarts – ongeveer 150 euro
  • Een castratie of sterilisatie – tussen de 200 en 600 euro
  • Aanschaf van benodigdheden – ongeveer 200 euro
  • Puppycursus – van 50 a 150 euro voor 7 lessen

Jaarlijkse kosten:

  • Dierenarts kosten – ongeveer 100 euro per jaar
  • Verzorgingskosten – ongeveer 20 euro per jaar
  • Hondenbelasting – van 20 tot 100 euro per jaar
  • Eventueel nieuwe benodigdheden – ongeveer 10 euro per jaar

Maandelijkse kosten:

  • Voer – van 35 tot 65 euro per maand

Hopelijk is de vraag: ‘Hoeveel kost een hond?’ beantwoord! Een hond kost dus al snel 900 euro per jaar. Zeker in het eerste jaar ben je meer kwijt. Bedenk goed van te voren of je dit kunt betalen. Zo ja, veel plezier met je hond!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *