Een hond aanschaffen doe je zo!

Zit jij er aan te denken om een puppy in huis te nemen? Maar is een hond aanschaffen wel een goed idee?

Er komen behoorlijk wat dingen kijken bij het aanschaffen van een hond. Het is niet zomaar een speeltje. Maar als je er goed over na denkt en zeker weet dat je voor een hond kan zorgen dan krijg je er een trouwe vriend voor terug. Honden zijn oprecht hele leuke huisdieren die altijd van hun baasje zullen houden.

Voordat je een hond of puppy in huis neemt adviseer ik je om zo veel mogelijk informatie op te zoeken zodat je er helemaal klaar voor bent. Gelukkig is er op het internet een heleboel informatie te vinden over honden en het aanschaffen hiervan. Ook deze pagina, hier kun je alles vinden over het aanschaffen van een hond! Lees snel verder.

pexels-photo-117488

Kan ik voor een hond zorgen?

De eerste vraag die jezelf moet stellen is ‘Kan ik voor een hond zorgen?’. Een hond kost tijd, zeker in het begin. Je moet bereid zijn om elke dag je hond uit te laten, ook bij slecht weer. Een hond kan ook niet elke dag alleen thuis zijn. Dus als je 40 uur in een week werkt en er niemand thuis is, is dit niet ideaal voor een hond. En hoe ga je dat doen met vakantie, neem je hem dan mee of weet je iemand die op wil passen?

Om een idee te krijgen hoe het is om een hond in huis te hebben is het een goed idee om een logeerhond in huis te nemen voor een tijdje. Er zijn vast vrienden die je daarbij willen helpen. Zo kan je er ook achter komen of niemand allergisch is voor honden, best belangrijk. Als je kinderen hebt weet je ook hoe die op de hond reageren en er mee omgaan.

Daarnaast kost een hond ook veel. Van te voren kan je natuurlijk nooit precies weten hoeveel. Reken voor een grote hond op ongeveer 50 euro per maand voor het voer. En denk aan de kosten voor de dierenarts mocht je hond ziek worden.

kan ik voor een hond zorgen

Voor sommige mensen klinkt een hond erg leuk maar denken niet aan praktische zaken. Die komen er dan later achter dat het toch niet iets voor hen was. Beslis dit dus niet in een dag, maar denk er goed over na.

Maar gelukkig zijn er een heleboel mensen die wel een geschikt baasje zijn voor hun (aankomende) hond of puppy!

Nu je hebt besloten dat je voor een hond wilt gaan kom je bij de vraag: Welke hond past bij mij? Hier heb ik een blog over gemaakt om jou te helpen in je zoektocht. Bekijk de blog hier: Welke hond past bij mij?

wat voor hond past bij mij

Waar koop je een hond of puppy?

Zodra je weet wat voor hond je zou willen kan je gaan rond kijken waar je hem kunt kopen. Hier zijn meerdere opties waar je een hond of puppy kan kopen:

– Kennis
– Internet, Marktplaats
– Asiel
– Rasvereniging die connecties heeft met goede fokkers
– Fokker die voor een keer een nestje heeft
– Winkel

Dit zijn opties die je kunt overwegen.

Een kennis

Een kennis is vaak fijn omdat je deze kent en waarschijnlijk de puppy’s kan zien opgroeien. Let wel op dat je duidelijke afspraken maakt. Dat wordt nog wel eens vergeten tussen vrienden of kennissen. Maar wat als er iets niet klopt of de puppy wordt ziek? Maar hier afspraken over.

aanschaffen van een hond

Het internet

Het internet barst van de honden en puppy’s die worden aangeboden. Een hond aanschaffen is op het internet zo gedaan. Op marktplaats vind je veel kruisingen en daar zitten zeker ook betrouwbare en goede honden tussen. Als een advertentie er goed uit ziet en je er een goed gevoel bij krijgt zou ik zeker bellen om te vragen of je langs kan komen om te kijken.

Maar kijk wel goed uit op het internet. Op het internet zijn ook veel broodfokkers bezig. Dit zijn fokkers die leven van het geld die ze voor de puppy’s krijgen. Bij hen gaat het dus om zo veel mogelijk puppy’s krijgen. Vaak groeien de puppy’s niet op met hun ouders en ook niet in een huislijke sfeer. Het kan zelfs zo erg zijn dat de puppy’s ernstig ziek zijn en binnen een maand overlijden als je de puppy in huis hebt. Broodfokkers maken ook heel erg gebruik van het feit dat puppy’s zo schattig zijn, zo proberen ze je over te halen. Maar doe het niet! Het is een grote kans dat je wordt opgelicht.

Het asiel

Het asiel is een geschikte optie om een oudere hond uit te halen. Bij het asiel is het alleen vaak wel lastig om de achtergrond van een hond te weten te komen. Vaak weten de medewerkers wel de karakters van de honden. Ga gerust een keer langs om te kijken.

Rasvereniging

Als je een echte rashond wilt dan is het verstandig om via een rasvereniging met fokkers in contact te komen. Dit zijn vaak goede fokkers.

Vind hier verschillende rasverenigingen in Nederland.

waar koop je een hond

Een normale fokker

Een fokker die voor een keer een nestje heeft. Veel mensen willen een keer een nestje hebben van hun hond gewoon om het een keer mee te maken. Het zijn onervaren mensen maar vaak pakt dit toch goed uit. Deze nestjes groeien op in een huiselijke omgeving met dieren, geluiden en kinderen.

Een goede fokker is ook erg geïnteresseerd in jou. Een goede fokker geeft zijn puppy’s of hond niet zomaar weg. Deze normale fokkers vind je door rond te vragen of op het internet te kijken.

Winkel

Als laatste is uit de dierenwinkel ook nog een optie. Vaak weten de medewerkers goed wat het karakter is van de honden. Wel is de achtergrond soms niet helemaal duidelijk en groeien ze niet in een huiselijke sfeer op. Denk hier dus even over na of je wel een hond aanschaffen wilt van een winkel.

Je gaat een hond aanschaffen en waar moet je dan precies op letten?

Ten eerste moet je te allen tijde je onderbuik gevoel volgen. Daarnaast zijn er vragen die je kunt stellen:

Ziet het nestje er goed uit? Mag je de moeder zien? Hoe ziet de moeder eruit? Heeft de moeder problemen met haar gezondheid? Wie is de vader? Hoe zijn de mensen en hoe erg zijn ze geïnteresseerd in jou?

Mag je vaker langs komen? Wanneer mag de puppy mee? Zijn ze al bezig met het zindelijk maken? Heeft de puppy al te maken met huiselijke geluiden? Is de puppy al in contact gekomen met andere dieren, honden of kinderen?

puppy aanschaffen

Daarnaast is het handig om duidelijkheid hierover te hebben:

– Heeft de puppy of hond inentingen gehad?
– Is de puppy of hond ontwormt?
– Heeft de puppy of hond een chip?
– Heeft de puppy of hond een paspoort?
– Wanneer mag de puppy weg? (Vanaf 8 weken is normaal)

Bekijk de gezondheid van de hond of puppy:

– Heeft de puppy een opgezwollen buikje? Dit kan betekenen dat hij wormen heeft.
– Heeft de puppy ontstoken ogen? Of kijkt hij gewoon gezond en helder uit zijn ogen?
– Beweegt hij goed?
– Eet en drinkt de puppy goed?

Als je heel zeker wilt zijn kun je ook langs de dierenarts voordat je hem koopt. Heel soms hebben fokkers dit al gedaan met de puppy’s. Een zogeheten aankoopskeuring.

een jonge pitbull

Een goede fokker laat je vaker langs komen en beantwoord al jouw vragen graag.

Het is slim om even de tijd te nemen als je langs komt. Laat de puppy’s aan jou wennen zodat je erachter kunt komen wat hun karakter is. Hierdoor kun je beter kiezen welke puppy bij jou past. Vaak kun je dit ook aan de fokker vragen, die kent de puppy’s ten slotte het beste.

De kenmerken van een slechte fokker

Helaas zijn hedendaags ook nog slechte fokkers. Dit is echt schandalig. De puppy’s worden ziek en slecht opgevoed. Ze willen alleen geld en geven nauwelijks om de honden. De dekteven worden zo vaak gebruikt dat ze dood gaan omdat ze helemaal uitgeput zijn.

Er zijn ook slechte fokkers die zich goed voordoen waardoor je het niet door hebt dat ze slecht zijn. Ze bootsen een huiselijke sfeer na terwijl de puppy’s daar niet opgroeien.

Maar hoe weet ik of ik met een broodfokker te maken heb?

Er zijn een aantal dingen waaraan je kunt merken als het niet helemaal klopt:

– De moeder van de puppy’s is er niet bij en je mag haar niet zien
– De verkoopprijs van een rashond is veelste laag
– De puppy’s mogen eerder dan 7 weken weg
– De fokker vraagt niks over jou en wil het liefst dat je de puppy zo snel mogelijk meeneemt

De eerste weken thuis

Het eerste deel van een hond aanschaffen is goed gegaan. Je hebt een puppy in huis. En hoe nu verder? De eerste weken van een puppy in huis zijn intensief. Maak hier zeker tijd voor vrij. Een puppy moet goed opgevoed worden en heeft veel aandacht nodig.

hond kopen

Het is verstandig om in het begin het nestje na te creëren. Vraag of je iets mee kan krijgen waar de puppy al aan gewend is zoals een knuffel of dekentje. Geef de puppy een veilige plek. Daarnaast is het verstandig om in het begin hetzelfde voedsel te kopen dat de fokker ook had. Dit kun je langzaam afbouwen.

Laat de puppy regelmatig uit. Zeker in het begin zal hij vaak moeten plassen en zal dit niet altijd buiten doen.

De puppy vraagt veel aandacht. Geef hem wat speeltjes. Doe je dit niet dan is er een kans dat hij jou eigendommen als speeltjes aan gaat zien, en dat wil je zeker niet. Een puppy heeft iets nodig om lekker om te kauwen, dit is goed voor zijn tanden.

Begin al met regels. Leer de puppy dingen die hij niet mag doen. Dit is de tijd om je hond op te voeden, als je dit goed doet krijg je er een super lieve hond voor terug.

Als je alles toe laat zal de hond dit ook blijven doen, ook als hij groot is.

aanschaffen hond

Bedenk of je met de puppy op puppy cursus wilt gaan. Dit is zeker aan te raden. Je leert op zo’n training een heleboel en het is een goede opvoeding voor je pup.

Daarnaast komt je puppy hier andere honden tegen en dit is een goede manier om je hond te socialiseren.

Dogs are awesome!

Wil je nog steeds een hond aanschaffen? Ik hoop het! Want ik hou echt van mijn honden. Een hond is een trouwe vriend! Ik hoop dat je iets aan deze informatie hebt.

hond aanschaffen

Koop een hond met een goed verstand en laat je niet mee slepen door de lieve puppy oogjes. Een puppy kan er nog zo lief uitzien, maar als je hem niet goed opvoed kan het fout aflopen.

Heel veel plezier met jouw (toekomstige) puppy of hond!

Als je nog vragen of tips hebt laat ze dan achter in de reacties hieronder.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *