Help! Mijn hond trekt aan de lijn! Wat kan ik hieraan doen?

Help! Mijn hond trekt aan de lijn! Wat kan ik hieraan doen? Heb jij een hond die nog wel eens (vaak) aan de lijn wilt trekken? Dan ben je hier goed. Ik begrijp dat het erg vervelend kan zijn. Als je met deze informatie aan de slag gaat, consequent en de baas bent over je hond, kan deze irritante gewoonte verdwenen zijn!

hond trekt aan de lijn

Mijn hond trekt aan de lijn, waarom?

Laten we bij het begin beginnen. Een hond trekt aan de lijn als hij daar -in zijn ogen- een beloning voor krijgt. Bijvoorbeeld als hij sneller wilt lopen of een bepaalde kant op wilt. Dan gaat hij trekken. Dit lukt hem dan vaak ook, we geven (onbewust) toe en geven hem zijn zin.

Hij kan sneller lopen, een bepaalde kant op, lekker gaan snuffelen aan de struiken of een andere hond begroeten. Omdat hij zijn zin en beloning krijgt, zal hij later weer trekken en de volgende dag weer. Het blijft zichzelf dus herhalen zolang hij beloont wordt.

Hoe leer ik deze gewoonte bij de hond af?

Om deze gewoonte af te leren heb je geduld nodig. Elke keer als de hond vanaf nu aan de lijn trekt, geef je hem niet zijn zin. Ga dus stil staan. Wacht totdat de hond wat stapjes terug doet en de riem weer slap hangt. Wacht totdat hij dit vanzelf doet. Dit zal in het begin even duren. Beloon hem dan met een snoepje. Loop dan weer verder. De eerste keren kan dit je hem belonen met een snoepje maar je hond aanmoedigen met lieve woorden is ook een goede beloning. Het doorlopen zelf is een beloning voor veel honden.

Het is de bedoeling dat je dit consequent blijft doen. Als je hond het snapt en beter loopt mag je ook best strenger worden en pas belonen als hij nog beter zijn best doet. Een voorbeeld: Je hebt een hond die aan de lijn trekt, dit leer je hem af om altijd direct stil te staan, zodra de riem slap hangt doordat de hond wat stapjes terug doet beloon je hem.

Als hij dit onder de knie heeft kan je naar de volgende stap: netjes naast jou lopen en helemaal niet meer naar voren lopen. Dit doe je door direct stil te staan als hij voor je uit loopt. Beloon hem zodra hij weer naast je staat (in het begin kan je hem hierbij even helpen). Herhaal dit en hij zal netjes naast je blijven lopen.

hond trekt aan de lijn

Een andere manier om dit tegen te gaan is door in plaats van stil te staan juist direct de andere kant op te lopen. Zo zal de hond niet krijgen wat hij wilde bereiken. Het is verstandig om even te kijken wat voor jouw hond het beste werkt. Als je hond bijvoorbeeld al heel enthousiast is door het uitlaten dan is stilstaan een betere optie.

Geduld is de sleutel!

Om dit aan je hond te leren heb je geduld nodig. Je hond zal dit niet van de een op andere dag leren, dit heeft tijd nodig. De eerste keren dat je je hond gaat uitlaten met deze methode zal je meer stilstaan dan lopen.  Maar geloof me, hij gaat het zeker leren en later zal je blij zijn met het resultaat. Wees ook consequent, anders duurt het nog langer. Geef hem dus niet zijn zin, ook niet voor een keertje.

Terug trekken

Als je hond aan de lijn trekt heb je soms de neiging om terug te trekken. Toch is dit geen goed idee.  Je hond heeft vaak geen idee dat dit een bestraffing is en waarvoor je hem straft. Bij sommige honden werkt het zelfs averechts, worden nog wilder en gaan harder trekken.

Tot slot

Je hond trekt aan de lijn, maar het is dus helemaal niet moeilijk om het je hond af te leren. Het lastige gedeelte zit hem in de consequentie. Je zult vanaf nu altijd het trekken aan moeten pakken en het nooit meer toelaten. Ook als het regent of je haast heb.

Consequent blijven en stilstaan of de andere kant oplopen. Iedere hond krijgt dit uiteindelijk onder de knie. De ene hond wat eerder dan de andere, maar elke hond kan dit leren.

Succes met het trainen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *