Veel voorkomende honden problemen en wat je er tegen kunt doen!

Hier heb ik een lijstje met de meest voorkomende honden problemen en wat je er tegen kunt doen om ze op te lossen. Niemand vind een hond met een probleem fijn en de meeste problemen zijn echt om te lossen. Ze vragen wel allemaal je geduld en consequentie.

Inhoudsopgave honden problemen:
– Verlatingsangst
– Mijn hond blaft veel
– Mijn hond plast in huis
– Omhoog springen bij mensen
– Mijn hond stinkt

honden problemen

Verlatingsangst

Verlatingsangst is een vervelend probleem. Je hond kan vervelende dingen gaan doen zodra je weg bent. Dit doet hij niet om jouw te pesten, hij is gewoon bang dat je nooit meer terug komt en weet niet hoe hij hier mee om moet gaan.

Het is dus belangrijk om hem te gaan leren hoe dit wel moet.

Met veel geduld en planning kan je je hond van zijn verlatingsangst afhalen.

Begin bij nul en bouw het zo op. Je hond moet leren minder vaak bij jou te zijn en dat de wereld niet vergaat zodra de baas er niet is. Dit kun je stapje voor stapje leren door hem met het commando ‘blijf’ ergens te laten zetten of liggen. Zodra hij dit goed gedaan heeft beloon je hem hierna. Ga dan aan de andere kant van de kamer zitten. Zo leert hij dat er eigenlijk niks gebeurd zodra de baas wat verder weg is.

Zodra dit goed gaat kan je de stap iets groter maken. Ga bijvoorbeeld in een andere kamer zitten. Herhaal dit zo vaak totdat de hond ook echt helemaal relaxed is en het geen probleem vindt dat je in een andere kamer bent. Zo kun je het gaan proberen met een half uurtje van huis, dan langer, nog langer totdat hij van zijn verlatingsangst af is.

Verlatingsangst

Dit zal niet binnen een paar weken gebeurd zijn. Je hebt hier echt geduld voor nodig.

Waarschijnlijk zal hij ook een keer terugvallen, doe dan ook een stapje terug en bouw het weer op.

Uiteindelijk is het zo fijn om een hond zonder verlatingsangst te hebben. Dit is fijn voor jou, maar ook zeker fijn voor de hond.

Zorg er ook voor dat je hond een eigen plek heeft in huis. Zeker als hij alleen is vind jij het fijn om een veilige plek te hebben. Denk aan een Bench. Doe hier een deken overheen zodat het echt een holletje wordt die veilig aanvoelt voor de hond.

Mijn hond blaft veel

de hond. Niemand wilt een hond die te veel blaft. Het is voor een hond normaal om te blaffen als er iets mis is. Om bijvoorbeeld te waken. Helaas zijn er toch honden die te veel blaffen. Wat kan je hier tegen doen?

Zorg ten eerste dat jij ook niet tegen jouw hond schreeuwt. Als je zelf naar je hond schreeuwt heeft hij het idee dat jij ook aan het blaffen bent. Dit wil je niet.

Honden kunnen ook blaffen omdat ze te weinig beweging hebben of zich vervelen. Zorg dan dat de hond meer beweging krijgt en vermaak ze. Zorg voor leuke intelligente spelletjes en ga met de hond fietsen.

Het kan ook zijn dat de roedel niet helemaal goed in balans is. De hond weet niet wat zijn plaats is en gaat uit onmacht blaffen. Zorg dat het dus duidelijk is wie de baas is. Als je niet duidelijk laat merken dat jij de baas over je hond bent, wordt de hond hier heel onzeker van.

Mijn hond blaft veel

Hond plast in huis

Plast je hond in huis? Dat is niet de bedoeling. Dit kan meerdere oorzaken hebben.

Dit kan een medische reden hebben. Misschien heeft je hond wel een blaasontsteking. Zeker als hij heel plotseling in huis plast kan dit de reden zijn. Ga langs de dierenarts om dit te laten controleren.

Ben je veranderd van voer? Dit zou ook een reden kunnen zijn. Zo ja, verander dan weer naar het oude voer om te zien hoe je hond hierop reageert.

Is je hond al oud? Het kan ook een ouderdom kwaaltje zijn. Als een hond oud is kan hij minder goed zindelijk worden.

Drinkt de hond te veel? Plast de hond wel als hij buiten is? Hier zou je ook eens naar kunnen kijken.

De hond kan ook in huis willen plassen omdat er andere honden zijn geweest of komen en hij niet zeker van zijn plaats in de roedel is. Hij wilt zijn territorium duidelijk maken.

Als de hond in huis heeft geplast zorg dan dat je dit goed opruimt. Als de geur er nog steeds hangt zal de hond weer sneller in huis plassen.

Omhoog springen bij mensen

Springt jouw hond omhoog bij mensen? Erg vervelend. Sommige mensen zijn hier niet van gediend.

Als je dit wilt afleren zul je geduld moeten hebben. Stapje bij stapje kan dit afleren.

Omhoog springen bij mensen

Zorg dat je hem op geen enkele manier meer aandacht geeft als hij tegen je omspringt. Geef hem pas aandacht zodra hij weer op vier poten staat. Zeker in het begin zal hij stug doorgaan om toch aandacht te krijgen. Maar blijf consequent.

Vraag ook andere mensen zoals familie om dit te oefenen met de hond. Zorg dat ze de hond niet eens aankijken en hem negeren. Zodra hij rustig en op vier poten staat kun je hem belonen.

Mijn hond stinkt

Mijn hond stikt! Bleh! Wat nu? Waarom stinkt mijn hond?

Een hond hoort eigenlijk niet te stinken. Natuurlijk komt het voor nadat hij heeft lopen ravotten in de modder of is wezen zwemmen in een rivier. Maar als de geur langer aanhoudt dan een week is er iets mis.

Het kan de vacht zijn, dit is een warme en vochtige plek. Ideaal voor bacteriën dus. Wat je hier tegen kunt doen is een goede shampoo kopen en hem hiermee grondig te wassen.

Het kan ook zijn dat je hond ergens is verwond maar dit niet zichtbaar is door zijn vacht. Dit gaat na enige tijd ook stinken. Kijk dus even goed of dit het geval is.

Mijn hond stinkt

Mocht je veranderd zijn van voer kan je hond hier ook van gaan stinken. Zijn darmen zijn er bijvoorbeeld niet aangewend en hij laat meer scheten. Toch zou dit snel over moeten zijn en kan dit niet mega erg stinken.

Het zou ook een medische reden kunnen hebben als er bijvoorbeeld iets mis is met de het gebit of de oren. Check dus waar de stank vandaan komt. Mocht het hier vandaan komen zou ik langs de dierenarts gaan.

Verveling leidt tot gedragsproblemen

Dit zijn allemaal vervelende honden problemen die je liever niet bij je hond ziet. Toch komen ze voor. Waarom? Dat is moeilijk te zeggen. Het is wel bekend dat veel honden problemen voorkomen uit verveling en te weinig beweging. Zorg er dus echt voor dat je je hond vermaakt en genoeg uitlaat.

Koop speelgoed voor je hond of maak zelf spelletjes zoals bijvoorbeeld een doos met iets lekkers erin. Hier zijn honden helemaal gek op! Je kan het steeds moeilijker maken. Hier is hij wel even zoet mee.

Of ga oefenen met je hond, leer je hond steeds meer commando’s. Honden vinden dit fantastisch!

Verveling leidt tot gedragsproblemen

Tot slot: Goede training

Een goede en consequente training zorgt voor minder problemen met je hond. Een goed getrainde hond heeft zelfs geen problemen! Je kunt de leukste dingen samen doen en je hond is jouw beste vriend.

Ga dus naar puppy cursus en zoek lees zo veel mogelijk informatie (wat je al aan het doen bent!).

Heb je een volwassene hond of geen tijd voor puppy cursus? Dan is een online hondentraining iets voor jou.

Je krijgt online toegang tot een heleboel bruikbare informatie en kunt zo meteen aan de slag met het trainen van jouw hond. Hierdoor zal jullie band sterker worden en de problemen met de tijd verdwijnen!

Bekijk hier mijn blog over verschillende online hondentrainingen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *